Μικρός Ναός αφιερωμένος στον Όσιο Πορφύριο.
ΣΧΕΔΙΑ
Μικρός Ναός αφιερωμένος στον Όσιο Πορφύριο
Ο σχεδιασμός του ναού σχετίζεται με ένα τυχαίο γεγονός που μας αφηγήθηκε ο εργοδότης κατά τη διάρκεια της μελέτης και της αναζήτησης της πρότασης.
Ο Όσιος Πορφύριος ήταν φίλος της οικογένειας του εργοδότη. Όταν ερωτήθηκε σε ποιο σημείο θα ήταν ο κατάλληλος χώρος για να χτιστεί ένας μικρός ναός, σημείωσε τη θέση με έναν σταυρό πάνω στον τοπογραφικό χάρτη με τις ιδιοκτησίες της οικογένειας.
Αυτός ο σταυρός αποτυπώθηκε ως σχισμή στη στέγη της εκκλησίας προκειμένου να εισβάλει ο φυσικός φωτισμός και κάποιες στιγμές της ημέρας να σχηματίζεται με φως το σχήμα του σταυρού στο εσωτερικό δάπεδο.
Σαν μια μονοκονδυλιά η ανοιχτή αναδιπλούμενη γραμμή της κάτοψης, ορίζει τον εσωτερικό ιερό χώρο και η απλή τυπολογία της θυμίζει νεολιθικές κατοικίες. Νεολιθικοί οικισμοί υπήρχαν στη Δυτική πλευρά της Πάρνηθας όπου βρίσκεται και το κτήμα. Τέσσερις κατακόρυφες σχισμές προσφέρουν οπτικές φυγές προς τον εξωτερικό χώρο και συνδέουν την εκκλησία με όλα τα σημεία του ορίζοντα.
Η παράλληλη προς την Ανατολή και τη Δύση σχισμή της οροφής λειτουργεί ως ηλιακό ρολόι. Η φαρδύτερη φωτεινή λωρίδα σχηματίζεται στο εσωτερικό στις 12:00 το μεσημέρι, ενώ οι λεπτότερες λωρίδες το πρωί και το απόγευμα αντίστοιχα.
Τμήματα του μπετονένιου φορέα παραμένουν εμφανή και ο φυσικός σοβάς από κουρασάνι καλύπτει την πλήρωση του κτίσματος. Στην οροφή υπάρχει φυτεμένο δώμα, το οποίο φυτεύεται με θυμάρια, λεβάντες και γηγενή φυτά που φύονται στην περιοχή.
Στον περιβάλλοντα χώρο γίνονται οι ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις και τα φυτά φύονται ελεύθερα.
Σχεδιασμός: ΥOLKSTUDIO, Μανώλης Ηλιάκης, Μαρία Ρεμούνδου
Φωτορεαλιστική απεικόνηση: Γιώτα Ηλιάκη
Περιοχή: Πάρνηθα Αττικής
Επιφάνεια οικοπέδου: 4.000 τ.μ.
Συνολική επιφάνεια: 73 τ.μ.
Χρόνος μελέτης: 2019