Κολλέγιο Βακαλό-“Τεχνόπολις” Δήμου Αθηναίων
Η κεντρική ιδέα της έκθεσης, η οποία συνοψίζεται στον τίτλο “city.reality.show”, αναφερόταν στους τρεις κεντρικούς άξονες προσέγγισης του θέματος:
1. ο αστικός χώρος ως πραγματικότητα (reality), όπως βιώνεται καθημερινά από τους κατοίκους του,
2. η μεγαλούπολη ως ένα φαντασμαγορικό θέαμα (show), το οποίο (ανα)παράγεται από τη βιομηχανία της διασκέδασης, την τουριστική πολιτική και τα εξωραϊστικά έργα,
3. η σύγχρονη Αθήνα ως ένα μεγάλο “reality show”, όπου τα όρια πραγματικότητας και θεάματος θολώνουν και συχνά εξαφανίζονται, αφήνοντας έτσι να αναδυθούν ταυτόχρονα και ισότιμα από τη μία τα προβλήματα και τα αδιέξοδα κι από την άλλη η φαντασία, το όνειρο και η επιθυμία.
Ενδεικτικά, οι θεματικές περιοχές στις οποίες αναπτυσσόταν η έκθεση περιλαμβάνουν ζητήματα αισθητικής, ιστορικότητας και αναπαράστασης της πόλης, την εμπειρία της αστικής (urban) περιπλάνησης, τις μορφές ρύπανσης (φυσικής, οπτικής, ηχητικής), τη σχέση πολεοδομικής τάξης και ταξικότητας, τις διαδικασίες επιτήρησης και ελέγχου, τη συμβολή των μεταναστών στη λειτουργία και την αισθητική της πόλης, ποικίλες εικαστικές και αρχιτεκτονικές προτάσεις εναλλακτικών χρήσεων/διαμορφώσεων του αστικού περιβάλλοντος και των αντικειμένων του, κ.ά.
Τα έργα ανήκαν σ' ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών τρόπων και εφαρμογών, όπως εικαστικές αναπαραστάσεις, αρχιτεκτονικά σχέδια και μακέτες, κολλάζ, φωτογραφίες, ασαμπλάζ και τρισδιάστατες κατασκευές, έντυπα και βιβλία, δημόσιες δράσεις, χάπενινγκ, ντοκουμέντα, κείμενα, κ.λπ.
Το μεγαλύτερο μέρος των εκτιθέμενων έργων είχε προκύψει στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής Βακαλό, ωστόσο, η έκθεση “city.reality.show” δεν ήταν μια παρουσίαση σπουδαστικών εργασιών ούτε και εξειδικευμένη έκθεση εικαστικών έργων ή πολεοδομικών/αρχιτεκτονικών μελετών. Πολύ περισσότερο φιλοδοξούσε να προσφέρει στο κοινό μια συνολική “εμπειρία” του αστικού χώρου, κατασκευασμένη με υλικό τους προβληματισμούς και τη φαντασία νέων δημιουργών, λίγο προτού κληθούν, ως επαγγελματίες πια, να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου των επόμενων δεκαετιών.
Εγκαίνια: 15 Σεπτεμβρίου 2009
“Τεχνόπολις” Δήμου Αθηναίων, αίθουσα “Άγγελος Σικελιανός”, Πειραιώς 100, Αθήνα.
Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Σ. Βλάχος, Μανώλης Ηλιάκης, Ντάνης Ψωμάς.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Μανώλης Ηλιάκης.